Acum pe AM: Un cantec pentru fiecare
Acum pe FM: Un cântec pentru fiecare

03.06.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului

03 Iunie, 2013 (796 vizite | 0 comentarii)
Yahoo Messenger Facebook Delicious Stumbleupon

In ziua de 5 iunie 1972, la Stockholm au avut loc lucrarile primei Conferinte ONU dedicate mediului inconjurator, sub deviza “Avem un singur pamant”, acordandu-se atentie problemelor dezvoltarii economice in relatiile cu mediul. La propunerea unui grup de state, intre care si Romania, s-a hotarat ca in fiecare an in data de 5 iunie sa se marcheze Ziua Internationala a Mediului , din nevoia de a se actiona unitar pentru promovarea patrimoniului natural al planetei , pentru o constientizare publica asupra schimbarilor climatice si de stimulare politica si sociala.            

Celebrarea Zilei Mondiale a Mediului are loc în fiecare an pe date de 5 iunie şi oferă ocazia de a readuce în atenţia publicului unele reflecţii asupra protecţiei mediului înconjurător, fenomen care în ultimii ani a devenit una din priorităţile noastre la nivel mondial.

Ziua Mondiala a Mediului este una din principale actiuni prin care Organizatia Natiunilor Unite stimuleaza constientizarea la nivel mondial asupra mediului si doreste imbunatatirea metodelor de a actiona in favoarea acestuia. Tema acestei zile este de a aduce cat mai aproape de oameni problemele de mediu, imputernicindu-i pe acestia cu actiuni prin care pot deveni activi fata de dezvoltarea durabila. Tema din acest an este: „Gandeste. Mananca. Salveaza”, temă prin care se atrage atentia comunitătii internationale asupra risipei de alimente si implicit a cresterii cantitătilor de deseuri din alimente.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) a lansat o campanie mondială împotriva risipei de alimente. Consumatorii, industria agro-alimentară şi guvernele sunt chemate să-şi reducă pierderile şi, mai ales, cantitatea de deşeuri alimentare, care se ridică la 1,3 miliarde de tone pe an. De curând, organizatia a lansat campania Think.Eat.Save, care vine să sprijine initiativa (gestionată de FAO si Messe Düsseldorf) si are drept scop reducerea pierderilor si a risipei de alimente de-a lungul lantului de productie si al consumului alimentar. De asemenea, are drept scop accelerarea luptei împotriva risipei de alimente, punând la dispozitie un portal care oferă o viziune globală și un schimb de informații cu privire la numeroasele inițiative în curs la nivel global.

Aproximativ jumătate din toate alimentele produse în lume - echivalentul a două miliarde de tone – ajung să fie aruncate în fiecare an, potrivit unui raport publicat la începutul acestui an de Institutul de Inginerie Mecanică (IME) din Marea Britanie.“Cantitatea de alimente aruncată la nivel mondial este enormă. Cu aceste alimente s-ar putea hrăni populaţia planetei care se află în creştere, precum şi persoanele care în prezent mor de foame. În plus este o irosire a resurselor precum pământul, apa şi energie care sunt folosite în procesul de producţie, procesare şi distribuţie a alimentelor”, a spus Tim Fox, cercetător în cadrul IME, citat de publicaţia The Guardian.

Raportul, denumit “Global Food; Waste Not, Want Not”, arată că între 30 şi 50% sau echivalentul a 1,2-2 miliarde de tone de alimente produse la nivel mondial nu ajung pe mesele oamenilor. Cercetătorii institutului britanic susţin că principalele motive pentru care se ajunge în această situaţie sunt promoţiile gratuite, datele de expirare, cererea consumatorilor din vestul Europei pentru alimentele care au un aspect fizic perfect, precum şi practicile agricole învechite, infrastructura neadecvată şi  lipsa spaţiilor de depozitare.

Conform estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), până la sfârşitul secolului vor fi în plus trei miliarde de persoane de hrănit, iar presiunea privind resursele necesare pentru producerea alimentelor, inclusiv pământul, apa şi energia, va creşte într-un ritm alert. Tinând cont de acestea, IME solicită luarea unor măsuri urgente pentru reducerea cantităţii de deşeuri alimentare.

 
Parlamentul European cere măsuri urgente pentru reducerea risipei de alimente în UE - Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele si de-a lungul retelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile si sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăteni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îsi primesc mâncarea de la asociatii caritabile. Parlamentul European a cerut, intr-o rezoluție, luarea unor masuri urgente pentru a înjumătăti până în 2025 risipa de alimente si a permite accesul la hrană pentru cetătenii europeni cu mijloace modeste.

Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile - de către producători, procesatori, distribuitori si consumatori, deputatii europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european si national, pentru a îmbunătăti eficienta lanturilor de furnizare si consum a alimentelor, pentru fiecare sector și a aborda de urgentă problema risipei de alimente. Dacă nu se actionează acum, risipa de alimente va creste cu 40% până în 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.

"Risipa de alimente a devenit un fenomen foarte răspândit în UE, dar nu a beneficiat de atentia cuvenită până acum. Acest raport reprezintă un pas calitativ înainte, mingea aflându-se acum în curtea Comisiei. Nu asteptăm decât o strategie convingătoare care va obliga cele 27 de state membre să abordeze în mod sistematic această problemă", a declarat raportorul Salvatore Caronna.
 
Educatie mai bună pentru a evita risipa - Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât si national, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor, spune rezolutia. Statele Membre vor trebui să introducă cursuri în unitătile de învătământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite si aruncate la gunoi alimentele si, de asemenea, să facă schimb de experientă în acest sens. Pentru a promova ideea aplicării principiului durabilitătii în domeniul resurselor de hrană, deputatii europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat "An european împotriva risipei alimentelor".
 
Etichetarea si împachetarea corespunzătoare - Pentru evitarea situatiilor în care cei care vând alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescând astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu mentionarea pe ambalaj a datei până la care alimentul poate fi vândut (data limită de vânzare) si a datei până la care poate fi consumat (data limită de consum), potrivit rezolutiei.

În plus, aceasta cere Comisiei Europene si Statelor Membre să se asigure în primul rând că, în rândul consumatorilor, există întelegerea a ceea ce înseamnă etichetarea folosită în acest moment în Uniunea Europeană, cum ar fi cea referitoare la calitate "recomandat înainte de data..." si cea referitoare la siguranta alimentară "utilizati înainte de data...".

Pentru a da posibilitatea consumatorilor să cumpere doar cantitătile de hrană de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie să acopere o gama variata de dimensiuni si să fie astfel concepute încât să păstreze cât mai bine alimentele. Alimentele aproape de data expirării si produsele alimentele deteriorate trebuie vândute cu pret redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiasi, spun deputatii europeni.
 
Instituţiile publice ar trebui să utilizeze servicii de catering de la firme responsabile - Regulile de licitație publică pentru servicii de catering trebuie aduse la zi astfel încât să includă conditia ca, ori de câte ori este posibil, contractele să fie oferite firmelor care folosesc produse locale si donează sau redistribuie, gratuit, mâncarea rămasă către cei nevoiasi sau către băncile de alimente, în loc să o arunce pur si simplu. Măsurile de sprijin la nivel european, cum ar fi distribuirea de alimente populatiei defavorizate, sau programele care încurajează consumul de fructe si lapte în scoli, trebuie să fie adaptate astfel încât să asigure evitarea risipei, mai precizează rezolutia.
               Deputatii europeni au apreciat initiativele existente în unele state membre, de a recupera alimentele nevândute si de a le oferi celor nevoiasi si au invitat distribuitorii să ia parte la astfel de programe.
 
Cifre reflectând risipa de alimente

Risipa de alimente în UE în momentul de față: 89 de milioane de kilograme pe an (respectiv 179 Kg pe cap de locuitor)

Previziunile pentru 2020 (dacă nu se iau masuri imediate): 128 milioane de tone (adică o creștere de 40%)
 
Responsabilitate pentru risipa de alimente:

·        gospodării: 42% (din care 60% este evitabilă)
·        producători: 39%
·        distribuitori: 5%
·        ectorul catering: 14%                                          (sursa: Comisia Europeană)
               
          Ziua Mediului este momentul perfect de a reflecta cu privire la ceea ce facem pentru a ajuta la protejare mediului. Este responsabilitatea noastra de a avea grija de ceea ce ne inconjoara si de a asigura supravietuirea tuturor intr-un mod echilibrat.
 
INVITATI IN STUDIO:
·        VICTOR BOGDAN DAVIDEANU – directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi
·        CATALIN BELECA – comisarul sef al Garzii de Mediu Iasi
·        ANCA GHEORGHICA – presedintele Asociatiei "MAI BINE"
 
             Emisiunea este interactiva – doua numere de telefon (0232 / 258.900 si 0232 / 260.900) va stau la dispozitie daca aveti opinii sau intrebari legate de tema in dezbatere. 
                                                                                              Cristian POPOVICI

« Precedentul Următorul »

Articole recente

Audienta Publica 28.08.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Horia Daraban: Maladia Alzheimer şi bolnavii fără amintiri ai României
Studii recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  au pus în evidenţă faptul că  maladia Alzheimer se manifestă la... citește
AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: 31 mai - Ziua Mondială fără Tutun 27.05.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: 31 mai - Ziua Mondială fără Tutun
Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS) a proclamat ziua de 31 mai drept "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987 într-o... citește
ou incondeiat 29.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici
Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei, este sarbatoarea care anunta Invierea Domnului Isus... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 15.04.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian POPOVICI: „Operaţiunea MOV" (miel, ouă şi vin)
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va declansa in data de 20 aprilie o serie de controale la nivel national... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 08.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: Ziua Mondială a Sănătăţii
Începând cu anul 1950, la fiecare 7 aprilie, se marchează Ziua Mondială a Sănătăţii care reprezintă, pentru întreaga lume,... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 01.04.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
Ziua de 2 aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – World Autism Awareness Day (WAAD) din data de 18 decembrie 2007... citește

Adaugă un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Încă nu există comentarii pentru acest articol.

Newsletter


Twitter Radio Iasi
© Radio Iași 2019, toate drepturile rezervate.