Acum pe AM: Un cantec pentru fiecare
Acum pe FM: Un cântec pentru fiecare

04.02.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 4 februarie - Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

04 Februarie, 2013 (865 vizite | 0 comentarii)
Yahoo Messenger Facebook Delicious Stumbleupon

Carta de la Paris din anul 2000 a ales data de 4 februarie ca Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului – World Cancer Day (WCD).

In anul 2005, Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) a lansat WCD, cu scopul de-a pune criza mondiala a cancerului pe agenda publica, a liderilor guvernamentali si decidentilor din sistemele de sanatate, de pretutindeni.

Cancerul poate apare in toate organele si tesuturile corpului, iar dezvoltarea sa incepe cu diviziunea haotica a celulelor. Masa de celule astfel rezultata se numeste tumora, care poate fi benigna sau maligna.

Alaturi de bolile cardiovasculare si cele infectioase, cancerul se afla in topul maladiilor care provoaca cele mai multe decese in randul populatiei, in intreaga lume.

La nivel mondial, cancerul determina unul din opt decese, mai mult decat SIDA, tuberculoza si malaria la un loc. In fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer si 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fara imbunatatiri majore, multe din cancerele prevenibile si curabile vor continua sa ucida.

In Romania, peste 500.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, iar in fiecare an se iregistreaza 2000 de cazuri noi. In lume, cifra persoanelor diagnosticate cu cancer depaseste 11 milioane, iar numarul de decese se ridica la 7 milioane de persoane.

Totusi, contrar convingerii celor mai multe persoane, cancerul nu mai inseamna demult o condamnare la moarte!

Cancerul depistat precoce poate fi tratat prin metode mai putin agresive, astfel crescand considerabil si sansele de recuperare completa!! De aceea, este extrem de importanta depistarea timpurie a acestei maladii, prin cunoasterea factorilor de risc si prin efectuarea regulata a examinarilor medicale de specialitate.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că afecţiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică, în mai multe ţări din lume, iar în ultimii ani a devenit o prioritate pentru sistemele de sănătate, în special în ţările dezvoltate.

Început în urmă cu aproape trei ani, prin lansarea iniţiativei Cancer United (uniţi împotriva cancerului), programul de conştientizare şi implicare a pacienţilor în găsirea unor soluţii pe termen lung, pentru asigurarea unui acces rapid şi egal la cele mai bune terapii în domeniul cancerului, în conturarea unor strategii de prevenire şi diagnostic precoce al acestei afecţiuni, continuă astăzi cu marcarea acestei Zile internaţionale.

În România, această zi a fost celebrată, pentru prima dată, în anul 2009, într-o formulă de parteneriat complet care reuneşte pacienţi, medici, autorităţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice.

Specialiştii esteimează că, în ţara noastră,  aproximativ 400.000 de pacienţi suferă de cancer. Cele mai comune forme de cancer sunt cancerul pulmonar şi colorectal, la bărbaţi, şi cancerul de sân, la femei. În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează  aproximativ şapte milioane de noi cazuri de cancer. Ca urmare, se estimează că decesele provocate de cancer vor deveni principala cauză de deces în ţările industrializate, incidenţa ( numărul de cazuri noi, pe o perioadă de timp) şi prevalenţa (numărul total de cazuri) ale acestei afecţiuni fiind în creştere. Conform unui raport publicat recent de Institutul Karolinska din Suedia, în Europa, în anul 2006, un număr de 1,2 milioane de cazuri de decese au fost cauzate de cancer.

Cercetările ştiinţifice din domeniu au demonstrat că majoritatea tipurilor de cancer pot fi prevenite prin practicarea unui mod sănătos de viaţă, care trebuie început încă din copilărie. Sfaturile pentru prevenirea cancerului sunt simple şi eficiente: renunţarea la fumat-pentru fumători, evitarea locurilor în care se fumeză-pentru nefumători, evitarea consumului abuziv de băuturi alcoolice, e expunerii execise la soare, a creşterii excesive în greutate precum şi evitarea consumului excesiv de alimente grase.

Totodată, medicii recomandă consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, precum şi de cereale cu cu un conţinut crescut de fibre vegetale, evitarea stesului şi prezentarea la medic la primele simptome sau manifestări neobişnuite ale corpului.

Cele mai frecvente forme de cancer in radul femeilor si in cel al barbatilor: cancerul de san, respectiv cancerul pulmonar.

La fiecare minut undeva pe glob o persoana isi gaseste sfarsitul din cauza cancerului pulmonar. In cifre absolute, aproximativ 8500 de pacienti se imbolnavesc anual de aceasta afectiune. Aria terapeutica este definita in functie de subtipul cancerului. Diagnosticul este complex, drept urmare necesita investigatii complexe.

O problema, insa, este diagnosticul pus tardiv in cazul pacientilor. Statisticile arata ca 81% dintre pacientii diagnosticati la un moment dat sunt fie in stadiul III A, fie in stadiul III B. Prognosticul depinde de stadializare si de resursele terapeutice disponibile. Nu de putine ori, pacientii nu se prezinta la medic si prefera tratamente alternative, dar singurele care dau rezultate sunt cele cunoscute. Presiunea care se pune pe reducerea costurilor nu este in niciun caz in beneficiul pacientului. Nu se poate face medicina performanta in lipsa banilor. Cel mai ieftin medicament este si cel mai prost. In momentul in care nu ai resursele necesare, indiferent de pregatire, rezultatele nu pot fi extraordinare. In Romania 30 de cazuri sunt diagnosticate la suta de locuitori. Dintre acestia, supravietuiesc doar 3.

In cancerul de san, situatia nu este foarte diferita cu privire la fondurile alocate. Banii sunt putini, medicamentele ieftine nu se gasesc in tara, iar cele scumpe nu ajung in casele pacientelor care nu si le permit. Referitor la cancerul la san, oncologii sustin ca doar diagnosticat la timp si tratat, acest tip de cancer poate fi curabil. Insa pentru acest lucru, fiecare femeie trebuie sa se prezinte la medic de indata ce observa aparitia unui nodul. De asemenea, este importanta o dieta sanatoasa asociata cu un model de viata activ, care presupune exercitiu fizic, controlul greutatii corporale, precum si limitarea consumului de alcool si tutun.
 
 
Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi,cel de-al treilea ca mărime din ţară, a fost deschis oficial la începutul lunii octombrie a anului 2012. Iniţial, când au început lucrările la această unitate spitalicească, se presupunea că aceasta va fi spital de urgenţe, urmând ca mai apoi să devină spital specializat pe oncologie, întrucât nu exista nici un astfel de centru la nivelul Moldovei, deşi numărul cazurilor creştea de la un an la altul.
 
INVITATI:
     - ec. MIRELA GROSU – managerul Institutului Regional de Oncologie Iasi
     - conf. dr. GABRIEL DIMOFTE – dir. med. Institutul Regional de Oncologie
     - CEZAR IRIMIA – presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
 
 
Emisiunea este interactiva...doua numere de telefon ( 0232/258.900 si 0232/260.900) va stau la dispozitie daca sunteti interesati de tema in dezbatere.
                                                                         
                
                                                                                     Cristian POPOVICI

 

« Precedentul Următorul »

Articole recente

Audienta Publica 28.08.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Horia Daraban: Maladia Alzheimer şi bolnavii fără amintiri ai României
Studii recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  au pus în evidenţă faptul că  maladia Alzheimer se manifestă la... citește
Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului 03.06.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului
In ziua de 5 iunie 1972, la Stockholm au avut loc lucrarile primei Conferinte ONU dedicate mediului inconjurator, sub deviza “Avem un singur... citește
AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: 31 mai - Ziua Mondială fără Tutun 27.05.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: 31 mai - Ziua Mondială fără Tutun
Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS) a proclamat ziua de 31 mai drept "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987 într-o... citește
ou incondeiat 29.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici
Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei, este sarbatoarea care anunta Invierea Domnului Isus... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 15.04.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian POPOVICI: „Operaţiunea MOV" (miel, ouă şi vin)
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va declansa in data de 20 aprilie o serie de controale la nivel national... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 08.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: Ziua Mondială a Sănătăţii
Începând cu anul 1950, la fiecare 7 aprilie, se marchează Ziua Mondială a Sănătăţii care reprezintă, pentru întreaga lume,... citește

Adaugă un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Încă nu există comentarii pentru acest articol.

Newsletter


Twitter Radio Iasi
© Radio Iași 2019, toate drepturile rezervate.