Acum pe FM: Muzica de catifea

15.04.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian POPOVICI: „Operaţiunea MOV" (miel, ouă şi vin)

15 Aprilie, 2013 (733 vizite | 0 comentarii)
Yahoo Messenger Facebook Delicious Stumbleupon

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va declansa in data de 20 aprilie o serie de controale la nivel national pentru verificarea modului in care sunt produse, transportate si valorificate carnea de miel, ouale, dar si alte alimente consumate cu precadere in perioada sarbatorilor pascale.

"Pe 20 aprilie declansam campania de controale pentru Pastele ortodox.Vor fi doua saptamani ample de controale, in care vom supraveghea absolut tot, respectiv cum sunt sacrificati mieii, cum sunt transportati, daca sunt respectate conditiile sanitar-veterinare la punctele speciale de taiere pentru consumul propriu, precum si carnea de miel, produsele din lapte, branza, peste, ouale, legumele si fructele din piete", a declarat presedintele interimar al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu. Acesta a precizat ca ANSVSA va autoriza punctele de taiere a mieilor in spatii special amenajate, daca autoritatile locale vor solicita acest lucru, iar acestea vor respecta toate conditiile.

Potrivit sursei citate, controalele efectuate de inspectorii veterinari in perioada Pastelui catolic s-au desfasurat fara probleme. Anul acesta, la fel ca si in anii trecuti, in perioada sarbatorilor pascale se vor sacrifica in jur de patru milioane de miei, productia de carne ovine acoperind necesarul de consum intern in proportie de 99%.

Vor fi in perioada mentionata si actiuni comune cu Ministerul Transporturilor si cu Ministerul de Interne pe trasee pentru a vedea cum sunt transportate animalele, daca respecta conditiile de igiena si bunastare, daca exista documente de transport, avize sanitar-veterinare sau daca toate carcasele de miei sunt transportate cu masini autorizate", a explicat seful ANSVSA.     
 

Sfaturi pentru masa de Paste

Perioada premergatoare sarbatorilor reprezinta un moment de varf pentru activitatea comerciala, astfel ca presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a dispus actiuni de control in toata tara privind modul de comercializare a produselor specifice Sarbatorii pascale. In aceasta perioada vor fi verificate produsele alimentare de post, peste si preparate din peste, carne preambalata (in special de miel), cozonac, produse de patiserie, ciocolata si produse de cacao, vopsea de oua, vin etc. “Recomand consumatorilor sa cumpere produse numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor etc., chiar daca sunt vandute la un pret mai mic, reprezinta un risc pentru cumparatori”, a declarat presedintele ANPC.

Recomandari pentru consumatori:

Carnea de miel:

• Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
• Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
• Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
• Carnea achiziţionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.

Peste

• La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
• Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.

Oua

• Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
• La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
• Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.

Vopsea de oua

• Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
• Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie!La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.

Produse de patiserie

• Cumparati produse numai din locuri autorizate;
• Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
• Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);

Vin

• Cumparati produse numai din locuri autorizate;
• Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
• Verificati etanseitatea recipientelor;
• Vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.

Ce trebuie sa urmariti pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat

• Denumirea sub care se vinde produsul;
• Numele si adresa fabricantului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
• Data durabilitatii minimale exprimata sub forma „a se consuma, de preferinta inainte de …”  sau  „a se consuma, de preferinta pana la data…” , sau in cazul produselor care prezinta un grad inalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic, data limita de consum exprimata sub forma  „expira la data de …” ;
• Data se compune din indicarea clara a  zilei, lunii si anului, intr-o forma cronologica necodificata;
• Cantitatea sau volumul net;
• Conditiile de depozitare si de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
• Locul de origine sau provenienta a produsului, daca omiterea acestuia ar fi de natura a crea confuzii;
• Concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volume;
• Lista ingredientelor;
• Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
• Instrucţiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzatoare a produselor;
• O mentiune privind lotul (seria lotului, data fabricatiei, data imbutelierii etc.).

Elementele obligatorii de etichetare trebuie sa fie redactate in limba romana fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Informatiile de pe eticheta vor fi inscrise lizibil, asezate in mod vizibil si nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicatii sau desene.

INVITATI IN STUDIO:

·        GHEORGHE CIOBANU – directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi                 
·        MARIAN GRIGIRAS - comisar şef al Comisariatului Regional N-E pentru Protecţia Consumatorului
   

INVITATI PRIN TELEFON

·        comisar superior GELU MOLDOVANU - Comisariatul Judetean NEAMT pt Protectia Consumatorilor
·        comisar DANIELA HURDUBAE - Comisariatul Judetean VASLUI pt Protectia Consumatorilor
·        comisar sef adj. VASILE LATIS- Comisariatul Judetean SUCEAVA pt Protectia Consumatorilor 
                                                                                            



   Cristian POPOVICI          






                                                                                                                                           
« Precedentul Următorul »

Articole recente

Audienta Publica 28.08.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Horia Daraban: Maladia Alzheimer şi bolnavii fără amintiri ai României
Studii recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  au pus în evidenţă faptul că  maladia Alzheimer se manifestă la... citește
Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului 03.06.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului
In ziua de 5 iunie 1972, la Stockholm au avut loc lucrarile primei Conferinte ONU dedicate mediului inconjurator, sub deviza “Avem un singur... citește
AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: 31 mai - Ziua Mondială fără Tutun 27.05.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: 31 mai - Ziua Mondială fără Tutun
Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS) a proclamat ziua de 31 mai drept "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987 într-o... citește
ou incondeiat 29.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici
Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei, este sarbatoarea care anunta Invierea Domnului Isus... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 08.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: Ziua Mondială a Sănătăţii
Începând cu anul 1950, la fiecare 7 aprilie, se marchează Ziua Mondială a Sănătăţii care reprezintă, pentru întreaga lume,... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 01.04.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
Ziua de 2 aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – World Autism Awareness Day (WAAD) din data de 18 decembrie 2007... citește

Adaugă un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Încă nu există comentarii pentru acest articol.

Newsletter


Twitter Radio Iasi
© Radio Iași 2019, toate drepturile rezervate.