Acum pe AM: Un cantec pentru fiecare
Acum pe FM: Un cântec pentru fiecare

27.05.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: 31 mai - Ziua Mondială fără Tutun

27 Mai, 2013 (1026 vizite | 0 comentarii)
Yahoo Messenger Facebook Delicious Stumbleupon

Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS) a proclamat ziua de 31 mai drept "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987 într-o initiativă de a atrage atentia asupra riscurilor de sănătate asociate consumului de tutun si asupra importantei de a formula politici pentru reducerea acestuia. „Consumul de tutun este cauza cea mai usor de prevenit a deceselor la nivel mondial, ucigând în prezent 1 din 10 adulti în întreaga lume”, potrivit OMS. Anul acesta, Ziua Mondială fără Tutun se concentrează asupra eforturilor de interzicere a reclamelor, a activitătilor promotionale si de sponsorizare legate de tutun, conform articolului 13 din Conventia-cadru a OMS privind controlul tutunului. „Dacă nu luăm măsuri, epidemia (fumatului) va ucide peste 8 milioane de oameni anual până în 2030. Peste 80 % dintre aceste decese, care ar putea fi prevenite, se vor produce în tările cu venituri mici si medii”, observă OMS. În calitate de autoritate mondială în domeniul sănătătii în cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, OMS găzduieste si Premiile Zilei Mondiale fără Tutun 2013, pentru a promova eforturile depuse de către diferite persoane sau organizatii în ceea ce priveste controlul tutunului.
 

Se apreciaza ca in secolul 20 tutunul a omorat circa 100 de milioane de oameni. Daca se continua in acest ritm, in secolul 21 numarul deceselor va ajunge la un miliard!


Statisticile legate de efectele nocive ale fuamtului sunt cutremuratoare:

• La fiecare 8 secunde cineva moare din cauza a cel putin unei boli cauzate de fumat.

• 5 din 10 fumatori mor in urma uneia dintre bolile cauzate de tutun (cancerul este pe primul loc, dar nu uitati ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale…)
• 2 din 10 fumatori se imbolnavesc de cancer (cancerul la plamani este pe primul loc, dar nu uitati cancerele cu localizare bucala, cancerele esofagiene, cancerele uterine…)
• 2 din 10 fumatori sufera de afectiuni ale inimii, cauzate de fumat
• 9 din 10 fumatori care au fost diagnosticati cu cancer pulmonar vor muri din aceasta cauza
• 1 din 10 fumatori sufera de emfizem pulmonar
• 1 din 5 decese sunt provocate de boli cauzate de fumat

Celebrarea de anul acesta are loc sub sloganul „Stop interferenţei industriei tutunului!” şi are ca scop informarea grupurilor ţintă cu privire la  încercările  industriei de tutun din ce în ce în ce mai agresive de a submina măsurile pentru implementarea Convenţiei-cadru a OMS privind controlul tutunului şi contracararea  acestor încercări, din cauza pericolului grav pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică.
 

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Pe scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea materna, accidente de circulatie, sinucideri si crime. Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la cel care fumeaza, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in apropiere. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% putand patrunde in plamanii vecinilor.


Comisia Europeana a dat publicitatii rezultatele sondajului Eurobarometru care arata ca o vasta majoritate a cetatenilor UE sprijina luarea de masuri mai severe de lupta impotriva fumatului. Comisia revizuieste directiva fumatului pentru a asigura un nivel mai ridicat de protectie a sanatatii.


Trei din patru europeni sunt in favoarea avertismentelor vizuale privind sanatatea de pe pachetele de tigari si a restaurantelor in care fumatul este interzis. Sondajul indica insa ca aproape unu din trei europeni continua sa fumeze, in ciuda faptului ca tutunul cauzeaza moartea a jumatate din fumatori.

                
Spuneti NU fumatului!

"STOP FUMAT" este un program national al Ministerului Sanatatii prin care se asigura consiliere medicala si tratament farmacologic GRATUIT pacientilor fumatori care doresc sa renunte la acest viciu.
 

In prezent numarul persoanelor care au participat la acest program depaseste 500, iar rata succesului este de 75-80%. Beneficiaza de consiliere si tratament toti fumatorii dornici de vindecare.
 

Cateva dintre pretextele pentru care multi fumatori nu renunta la viciu sunt teama de ingrasare si lipsa vointei. Expertii le demonteaza si ofera solutii. Frica de a nu te ingrasa, amanarea la nesfirsit a momentului din care nu vei mai fuma sau reducerea numarului de tigari sunt mituri din cauza carora inca mai fumezi desi ai vrea sa renunti. Adevarul este ca fumatorii au cu doua kilograme mai putin decit greutatea normala deoarece nicotina le accelereaza metabolismul. Prin urmare, este absolut normal sa te ingrasi cu doua kilograme dupa ce te-ai lasat de fumat. Restul kilogramelor in plus pe care un fumator le poate pune dupa ce renuntat la viciu apar din cauza ca nevoia de tigara este inlocuita cu alimente, adeseori bogate in calorii. Nu te ajuta cu nimic sa-ti promiti intruna ca de la anul vei renunta la viciu. Mai bine gaseste-ti motivatiile pentru care sa faci acest lucru si gandeste-te din timp la metode pe care sa le aplici cand vei intra in sevraj.
 

Unii maninca mai multa carne, deoarece aceasta scade nivelul de adrenalina, altii consuma carbohidrati, care cresc nivelul adrenalinei, in timp ce alte persoane prefera dulciurile, care cresc nivelul de serotonina. Riscul este insa ca, in incercarea de a scapa de o dependenta, sa dobindeasca alta.
 

Solutia este sa identifici momentele in care obisnuiai sa fumezi si sa inlocuiesti tigarile cu alte obiceiuri. Daca fumai cand erai nervos incearca sa discuti problemele. Daca fumai de plictiseala, fa ceva care sa-ti placa, iar daca aprindeai tigara la intilnirile cu prietenii, joaca-te cu etichetele de pe sticle.
 

Un alt mit este acela ca daca vrei sa te lasi de fumat iti trebuie doar vointa, nu si medicamente. Vointa are toata lumea. Ceea ce lipseste este insa motivatia, care variaza de la o persoana la alta.
 

Exista insa si fumatori care au si vointa, si motivatie, dar care nu fac fata sevrajului. Acestia au nevoie de tratament medicamentos. Dependenta nu este o problema de caracter sau un defect. Exista persoane predispuse genetic la instalarea dependentei de drog. Asa se explica de ce unele persoane pot fuma ocazional o tigara la citeva saptamini, in timp ce altele devin dependente


Pe de alta parte, cei care sustin ca nu se lasa de fumat pentru ca nu au vointa se ascund, de fapt, in spatele unui pretext pentru a nu renunta la tutun.

Nu este bine nici sa te amagesti ca inlocuind tigarile pe care le fumezi de obicei cu altele light sau mentolate efectele tutunului asupra organismului vor fi mai slabe.

Cei care fumeaza light inhaleaza mai adinc fumul in plamini si consuma mai multe tigari din cauza ca trebuie sa-si administreze doza de nicotina cu care s-a obisnuit creierul lor. Tigarile mentolate au un efect anestezic si, pentru ca dau o senzatie de racoare, fumatorul nu mai simte iritarea, dar efectele ramin. In plus, arderea mentolului din tigari produce substante cancerigene in plus fata de cele existente.
 

Renuntarea treptata la fumat nu da rezultate bune deoarece se mentine convingerea ca fumatul este eficient. In plus, de cele mai multe ori se obtine efectul de bumerang. „Dupa o perioada de abstinenta, valoarea tigarilor este mult mai mare, iar fumatorul ajunge sa si le doreasca si mai mult.
 

Nici amanarea repetata a momentului in care vei spune stop fumatului nu te va ajuta sa renunti la viciu. Cei care tot amina nu sint pregatiti sa renunte la tigari. Ei nu vad suficiente beneficii, ci mai multe dezavantaje, cum ar fi ingrasarea sau izolarea de cei care fumeaza.
 

Solutia este sa vezi care sunt exact consecintele renuntatului la tutun. Un rol important il au si familia si prietenii, care trebuie sa-i incurajeze pe cei care se lasa de fumat.

 

INVITAT IN STUDIO: - conf. dr. PARASCHIVA POSTOLACHE , Sef Sectia Clinica Recuperare Medicala Respiratorie (Spitalul Clinic de Recuperare Iasi), consilier antifumat si coordonator al cabinetului de Consiliere Antifumat care functioneaza in cadrul Spitalului de Recuperare din anul 2005, cand acesta din urma a fost inclus in proiectul European numit “Spitale fara fumat”.Din 2007 membru al programului Ministerului Sanatatii numit STOP FUMAT
 

Emisiunea este interactiva: doua numere de telefon (0232/ 258.900 si 0232/ 260.900) va stau la dispozitie daca aveti intrebari sau opinii despre tema in dezbatere.

                                                                                            
                                                                                     Cristian POPOVICI
« Precedentul Următorul »

Articole recente

Audienta Publica 28.08.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Horia Daraban: Maladia Alzheimer şi bolnavii fără amintiri ai României
Studii recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  au pus în evidenţă faptul că  maladia Alzheimer se manifestă la... citește
Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului 03.06.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian Popovici: 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului
In ziua de 5 iunie 1972, la Stockholm au avut loc lucrarile primei Conferinte ONU dedicate mediului inconjurator, sub deviza “Avem un singur... citește
ou incondeiat 29.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici
Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei, este sarbatoarea care anunta Invierea Domnului Isus... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 15.04.2013 Emisiunea AUDIENTA PUBLICA cu Cristian POPOVICI: „Operaţiunea MOV" (miel, ouă şi vin)
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va declansa in data de 20 aprilie o serie de controale la nivel national... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 08.04.2013, ora 09:00 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: Ziua Mondială a Sănătăţii
Începând cu anul 1950, la fiecare 7 aprilie, se marchează Ziua Mondială a Sănătăţii care reprezintă, pentru întreaga lume,... citește
Audienta Publica cu Cristian Popovici 01.04.2013 Emisiunea AUDIENŢA PUBLICĂ cu Cristian Popovici: Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
Ziua de 2 aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – World Autism Awareness Day (WAAD) din data de 18 decembrie 2007... citește

Adaugă un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Încă nu există comentarii pentru acest articol.

Newsletter


Twitter Radio Iasi
© Radio Iași 2019, toate drepturile rezervate.